b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Others_radioactive.jpg

Американська неурядова організація "Національний архів безпеки" розсекретила перший звіт розвідки США про катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася 26 квітня 1986 року.

Відповідний документ опубліковано на сайті організації.

Звітом є таємне повідомлення асистента з питань розвідки і досліджень державного секретаря США Мортона Абрамовіца на ім'я держсекретаря Джорджа Шульца 2 травня 1986 року. 

У документі Абрамовіц ставив під сумнів, що в результаті вибуху загинули тільки дві людини, підкреслюючи, що звичайна денна зміна на радянському реакторі РВПК-1000 налічує близько ста осіб, у нічну зміну чергують 25-35 осіб.

"Оскільки 3-й і 4-й енергоблоки розташовані близько один до одного, кількість людей навколо реактора вдень могла налічувати до 200, а вночі - до 70 осіб", - заявляв він.

Американська розвідка передбачала, що всі, хто був поблизу реактора, загинули. Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що саркофаг, який у поспіху побудували над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС, може обвалитися в будь-який момент.

Джерело: https://apostrophe.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!