prison.jpg

У ніч на п'ятницю, 30 серпня, відбувся обмін полоненими між Україною і Росією. Попередньо в список для обміну увійшли 28 українців, серед яких Олег СенцовПавло ГрибВолодимир Балухта українські моряки, полонені під час атаки Росії в Азовському морі. "Апостроф" веде онлайн трансляцію і розповість про всі подробиці історичної події. (Трансляція)

9:14

У телеграм-каналах пишуть, що обмін полоненими почнеться після оформлення всіх документів. З посиланням на джерело в командуванні ЗСУ повідомляється, що офіційної зустрічі полонених українських моряків і політв'язнів в аеропорту не буде, їх відразу відвезуть до лікарні.

У свою чергу адвокат утримуваних в Україні росіян заявив, що обмін може відбутися 3 вересня.

9:00

Видання "Вести" пише, що керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський уже прибув до Москви. Сьогодні він нібито дасть брифінг в одному з російських видань.

08:56

Інформація про приліт українців до Києва дуже суперечлива. У телеграм-каналі "Незыгарь" пишуть, що офіційної зустрічі полонених моряків і політв'язнів в аеропорту не буде, їх відвезуть до лікарні.

08:49

У офісі Зеленського заявили вранці, що процес обміну триває.

"Інформація про його завершення не відповідає дійсності. Вже не вперше ми бачимо інформаційний хаос, спричинений посиланням на непідтверджену інформацію та численні "джерела". Ми закликаємо розуміти наслідки дезінформації: це гра з емоціями суспільства. Коли взаємне звільнення утримуваних осіб завершиться, Офіс Президента повідомить про це на офіційних каналах", - йдеться в заяві.

8:46

Речниця СБУ пише, що чекати залишилося недовго. 

08:43

У телеграм-каналі "Раньше всех. Ну, почти" з посиланням на джерела повідомили, що обмін полоненими може відбутися в буферній зоні аеропорту "Київ".

8:25

За останніми даними, про виліт літака з Росії стало відомо близько третьої години ночі. У підмосковний аеропорт колона з українцями прибула близько 10 вечора.

У російськихх пабліках пишуть, що частина учасників обміну, які написали прохання про помилування, підпадуть під указ Путіна. Всі, хто відмовився, будуть передані українській стороні для відбування покарання, призначеного російським судом. Така формула оформлення обміну. 

08:18

В аеропорту "Київ" журналисти топових видань оживляють прилетів самолета зі звільненими українцями. 

07:47

Полонених Росією українських моряків вже доставили до Києва. Про це повідомляють Крим.Реалії.

Як передає видання з посиланням на родичів одного з моряків, їх поставили до відома, що "моряки вже в Україні", проте не уточнили, де саме.

"Ми отримали таку інформацію і терміново виїхали до Києва", - розповів він, зазначивши при цьому, що "зустріч в аеропорту не планується".

У мережі вже з'явився приблизний список звільнених: Олег Сенцов, Павло Гриб, Микола Карпюк, Володимир Балух. А також 24 українських моряка: Андрій Артеменко, Віктор Беспальченко, Юрій Без'язичний, Юрій Будзило, Володимир Варімез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Денис Гриценко, Андрій Драч, В'ячеслав Зінченко, Владислав Костишин, Володимир Лісовий, Роман Мокряк, Олег Мельничук, Богдан Небилиця, Андрій Оприско, Сергій Попов, Євген Семидоцьки, Василь Сорока, Володимир Терещенко, Андрій Шевченко, Сергій Цибізов, Сергій Чуліба, Андрій Ейдер.

Раніше інформацію про те, що обмін відбудеться 30 серпня, підтвердило багато джерел. Зокрема, про це повідомив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов. Близько 1:30 Telegram-канал Baza повідомив, що неопізнаний борт, дані якого приховані від сервісу "Флайт Радар", приземлився в підмосковному аеропорту Остафьево о 01:05.

Українців, засуджених в Росії, можуть помилувати указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на помилуваних росіян, засуджених в Україні.

Напередодні обміну також стало відомо, що українського журналіста Романа Сущенка, який перебуває в полоні у Росії, перевезли в московське СІЗО "Лефортово".

Нагадаємо, що спочатку в Генеральній прокуратурі України анонсували обмін полонених за формулою "35" на "35".

Джерело: https://apostrophe.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!