b_385_225_16777215_0_0_images_news_2019_sport_afp.jpg

3 червня у Полтаві відбулося засідання виконкому Асоціації футболу Полтавщини. На цьому засіданні, окрім затвердження дати початку чемпіонату області, було піднято ряд важливих питань і прийнято низку рішень, які впливатимуть на подальший розвиток футболу на Полтавщині.

Передісторія

Ще у 2019-му році АФП оголосила про нововведення — заборону футболістам грати одночасно у кількох турнірах. Один гравець може бути зареєстрований лише в одній команді. Умовно кажучи, якщо футболіст грає на Чемпіонаті Полтавщини, то не може виступати за інший колектив у чемпіонаті якогось району чи міста. Минулого року ця заборона не розповсюджувалася на Чемпіонат Полтави, адже Федерація футболу Полтави не є колективним членом АФП, відповідно, ці змагання не вносилися в базу. Втім, цього року АФП вирішила таки ввести обмеження і для Чемпіонату Полтави. Це спричинило гострий конфлікт інтересів, адже в командах міської першості багато гравців, які також грають і в обласній першості. При цьому голова Федерації футболу Полтави Олександр Кудацький запевняє полтавських гравців і функціонерів, що АФП не має жодного права на дискваліфікацію будь-кого. Таким чином футболісти виявилися заручниками ситуації.

Ми детально писали про цей конфлікт і навіть залучили незалежного експерта — спортивного юриста Юрія Юрченка з Києва. Він, прочитавши Регламент Чемпіонату Полтавської області 2020, а зокрема п. 4 ст. 12, сказав, що згідно з формулюваннями цього Регламенту АФП дійсно не має права нікого дискваліфіковувати. Зокрема йшлося про речення «футболіст, який прийме участь у змаганнях за іншу команду незалежно якої регіональної федерації футболу підлягає дискваліфікації». Річ у тім, що згідно зі Статутом УАФ, Федерація футболу Полтави не має статусу регіональної, і відповідно не має підпадати під вищевказані обмеження. Тож регламент вирішили відредагувати.

Що стало з регламентом

На сьогоднішньому засіданні Виконкому АФП доповідачем з даного питання був голова Комітету проведення змагань Володимир Олексенко. Він запропонував замінити речення «футболіст, який прийме участь у змаганнях за іншу команду незалежно якої регіональної федерації футболу підлягає дискваліфікації» на «футболіст, який прийме участь у змаганнях за іншу команду в чемпіонатах міст та районів будь-якої міської чи районної федерації Полтавської області». Тут же прозвучало кілька уточнень. Ігор Кислов запропонував доповнити, що йдеться про федерації «які не є членами АФП», а потім той же Володимир Олексенко додав, що варто чітко вказати, що йдеться і про членів АФП і про ті організації, які туди не входять. Резюмуючи, можна сказати, що тепер суперечливе формулювання виглядатиме приблизно так: «Футболіст, який прийме участь у змаганнях за іншу команду в чемпіонатах міст та районів будь-якої міської чи районної федерації Полтавської області, які входять або не входять до складу АФП підлягає дискваліфікації». За це проголосували члени виконкому. Більш детально ознайомити вас з новою редакцією Регламенту і всіма його важливими формулюваннями ми зможемо пізніше, коли ці зміни буде туди внесено і прописано, а ми отримаємо доступ до документа. Хай там як, слово «регіональної», яке і було каменем спотикання для АФП, з документа прибрали.

Чи можна грати у різних турнірах однією командою

Тепер з’явилася нова правова колізія. Коли почалися вищезгадані суперечки між функціонерами, щонайменше дві команди мали намір виступати в обох турнірах, з єдиною назвою та заявкою. Це «Інваспорт» та «Стандарт-Нафтогаз». У тому ж регламенті, а також у листах від АФП з нагадуванням про реєстрацію футболістів до бази УАФ, вказано, що футболістам заборонено брати учать одночасно у різних турнірах у складі різних команд. Проте не йшлося про випадки, коли одна й та ж команда грає одним складом і заявкою в різних турнірах. На засіданні Виконкому був присутній тренер новосанжарської команди «Стандарт-Нафтогаз» Дмитро Мілько, поставити це запитання. Очільник АФП Валерій Головко категорично заявив, що ні, команда не може грати одночасно у Чемпіонаті Полтави та області. Більше того, голова АФП назвав Чемпіонат Полтави, який проводить Олександр Кудацький нелегітимним.

Після засідання Дмитро Мілько заявив, що готується до обох турнірів.

— Юридично ми маємо право брати участь у чемпіонаті міста, — говорить Дмитро. — У всіх документах прописано, що кожен футболіст має бути зареєстрований в одній команді та не має права грати на інших турнірах за іншу команду. У нас одна команда — «Стандарт-Нафтогаз» — і на Чемпіонат Полтавщини, і на Чемпіонат Полтави. Те що АФП та чинна Федерація футболу Полтави між собою воюють, це не наші проблеми. Ми консультувалися з юристами. Наразі у нас є повне право грати в обох турнірах. Наш президент звернувся до АФП за роз’ясненнями, але ще не було жодної обґрунтованої письмової відповіді. Валерій Анатолійович усно сказав, що нам не можна грати, але це лише усно. Я не можу прямо зараз сказати вам, як ми чинитимемо далі, але наразі наша команда готується до обох турнірів.

Те саме сказав і тренер «Інваспорта» Олександр Верещака, який ще вчора не збирався грати на Чемпіонаті області. Аж раптом у його команди знайшлися спонсори й тепер «Інваспорт» також, не зважаючи на ризик, готується до обох турнірів. Зрештою, для «Інваспорта», у складі якого грають футболісти-дефлімпійці, ці змагання — етап підготовки до Чемпіонату Світу.

У Полтаві має з’явитися новий міський футбольний орган

Як ми вже згадували, Валерій Головко кілька разів називав Федерацію футболу Полтави, якою зараз керує Олександр Кудацький, нелегітимною, як і чемпіонат міста який ця федерація проводить. Але це не все. Валерій Головко заявив, що скоро у Полтаві з’явиться новий футбольний орган.

— Питання по реєстрації Асоціації футболу міста Полтави у нас зараз вирішується, — говорить Валерій Головко. — Ми з ним впораємося до початку футбольного сезону. Ми були попереджені УАФ про нелегітимні зібрання і проведення під їх егідою таких же нелегітимних змагань.

Враховуючи, що сезон має стартувати вже 13 червня, можна сказати, що Асоціація футболу Полтави має з’явитися протягом десяти днів. Валерій Головко обмовився, що рішення про її створення було прийнято у Києві.

Владислав ВЛАСЕНКО, «Полтавщина Спорт»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!