b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_12_1354178168_729_04.jpg

Нова справа «Бізнес-Варти» у боротьбі з рейдерською схемою захоплення майна, у якій рейдерами виявились спонсори політичної партії «ЗЕ», (згідно з проведеним журналістським розслідуваням BIHUS.info).

Незаконне захоплення СВК «Новоселицький», що на Київщині методом підробки реєстраційних документів та зміни керівника, позбавило її членів усіх наявних активів кооперативу та 1000 га. землі. Половину коштів, а це близько 5 млн гривень було перераховано в касу партії Зеленського.

Перші проаналізовані документи, надані законними власниками кооперативу свідчать, що понад рік люди намагаються відшукати законне право на власну землю та відібрані активи, та процес відновлення правової рівноваги та порушення прав щоразу гальмується.

Сьогодні, мова йтиме про Сільськогосподарський виробничий Кооператив «Новоселицький», розташований у селі Вільшанська Новоселиця, Васильківського району Київської області.

Робота «Бізне-Варти» разом з її юристами, над справою СВК «Новоселицький» розпочалась на етапі відкритих численних судових справ ініційованих учасниками конфлікту. Кримінальні провадження перебували без особливого прогресу, та було втрачено майже усіх ефективні та оперативні інструменти відновлення прав законних власників.

Рейдерська схема захоплення майна Кооперативу зафіксована 10 квітня 2019 року, коли групою осіб (колишніми членами кооперативу) було проведено Загальні збори СВК «Новоселицький».

На зборах, що за фактом відбулись в селі Вільшанська Новоселиця, Васильківського р-н, Київської обл. між 13.00 та 14.00 годиною нібито були присутніми 14 членів Кооперативу, що, як вказано в протоколі, становило більше половини учасників.

Ця кількість була формально достатньою для проведення зборів, відповідно до Статуту Кооперативу, адже її ініціатори намагались дотриматись необхідних формальностей.

При цьому, протокол проведених зборів нібито укладений у Києві, а підписи головуючого та секретаря зборів засвідчені приватним нотаріусом міста Київ. Але відсутній реєстр учасників зборів, відповідно офіційного підтвердження участі зазначених 14 осіб немає.

Згідно з протоколом, чинного голову Кооперативу змінено на іншу особу, яка відповідно до статуту Кооперативу та діючого законодавства про сільськогосподарську кооперацію, не могла бути головою СВК «Новоселицький» (нижче роз’яснено чому).

Відповідно до цього ж протоколу рішення по всіх питаннях приймали 10 осіб, що також є порушенням, адже всі 10 осіб, які голосували на зборах 10.04.19 припинили трудову діяльність в Кооперативі та втратили у ньому членство.

ВАЖЛИВО ЗАЗНАЧИТИ, що вказані в протоколі від 10.04.2019 року 10 осіб, ще у 2016 році були виключені зі складу учасників Кооперативу, у зв’язку із припиненням ними трудової діяльності у 2008-2011 роках.

Про це свідчать відповідні документи Кооперативу підготовлені та видані 10 березня 2016 року й оформлені протоколом загальних збрів Кооперативу.

Зазначені особи, зокрема та особа, що стала «новим» головою Кооперативу, відповідно до рішення від 10.04.2019 року, власноручно писали заяви про звільнення з Кооперативу задовго до 2016 року.

Інші чотири учасники, яких було включено до списку нібито присутніми на «зборах» 10.04.2019 року, є діючими членами Кооперативу, зокрема і голова Кооперативу. Проте участі у зборах вони не приймали, та про свою «нібито» присутність вони дізнались випадково, опісля їх закінчення.

Відповідно до діючого законодавства сільськогосподарський виробничий кооператив – сільськогосподарський кооператив, який утворюється шляхом об’єднання фізичних осіб, які є виробниками сільськогосподарської продукції, для провадження спільної виробничої або іншої господарської діяльності на засадах їх обов’язкової трудової участі з метою одержання прибутку.

Засновниками та членами сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу можуть бути, зокрема, фізичні особи, які зробили вступний і пайовий внески у розмірах, визначених загальними зборами кооперативу, дотримуються вимог статуту, мають право ухвального голосу та беруть участь у господарській діяльності кооперативу.

Членство в сільськогосподарському обслуговуючому кооперативі припиняється за умов, передбачених статтею 13 Закону України «Про кооперацію», та у разі припинення участі в господарській діяльності сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу протягом двох років поспіль.

Зокрема, членство в Кооперативі припиняється у зв’язку із припиненням особою трудової діяльності в кооперативі і це передбачає виключення зі складу кооперативу такої особи.

Отже, згідно чинного законодавства та Статуту, особи, які припинили трудову діяльність в Кооперативі, втратили членство в Кооперативі, що було оформлено відповідними процесуальними документами ще у 2016 році.

Даним особам було відомо, що вони не є членами Кооперативу і вони не могли брати участь в його управлінні та скликати і проводити загальні збори Кооперативу, тому протокол, який став результатом т.з. загальних зборів від 10.04.2019 року фактично є підробленим.

За наявними фактами правопорушення (використання підробленого документа) здійснюється розслідування СУ ГУНП у Київській області у відповідному кримінальному провадженні.

Надалі, особа, обрана на «зборах» від 10.04.2019 року головою кооперативу, відповідно до наявних документів, нібито подала заяву про проведення реєстраційних дій по зміні керівника Кооперативу.

Заяву було подано до державного реєстратора комунального підприємства «Реєстрація Плюс» м. Ірпінь Товкайло У.В.

При цьому реєстратору було надано неіснуюче рішення Голосіївського суду м. Києва від 05.04.2019 року з номером справи, який може належати тільки Печерському суду м. Києва.

Тобто, реєстратор Товкайло У.В. 10.04.2019 року внесла спочатку запис про зміни в ЄДР Кооперативу щодо заміни керівника, а потім внесла попередження про заборону вносити такі зміни за судовим рішенням датованим від 05.04.19 року. Тобто, заборона суду вносити зміни до ЄДР була раніше ніж протокол зборів про внесення змін до ЄДР. Крім того, що такого рішення суду не існує, було грубо порушено порядок проведення реєстраційних дій за рішенням суду.

Крім того, за електронним-цифровим підписом  (ЕЦП)  Товкайло У.В. було розпочато та не завершено реєстраційну дію в ЄДР, Відбувся так званий «підвіс» реєстру.

ВАЖЛИВО ЗАЗНАЧИТИ, наявними є документи, що засвідчують, факт, що реєстратор Товкайло У.В. не могла фізично провести дану реєстраційну дію, оскільки на момент проведення реєстрації перебувала поза межами підконтрольної Україні на території так званих ЛДНР  (з грудня 2018 року).

Внаслідок відкриття і не завершення реєстраційної дії («підвісу») в ЄДР під ЕЦП реєстратора Товкайло У.В. та внесення повідомлення про заборону проведення реєстраційних дій по СВК «Новоселицьке» за підробленим рішенням суду, законні учасники Кооперативу не мають змоги поновити свої права на управління Кооперативом.

Фактично Кооперативом керують особи, які дане право втратили, а порядок їх внесення до ЄДР суперечить закону та має усі ознаки злочину.

Розслідування за фактами незаконного втручання до державного реєстру, здійснюється Ірпінським ВП ГУНП у Київській області.

Отже, виникає закономірне питання:

  • «Як, коли, за яких обставин та ким такі реєстраційні дії проводились?»

  • «Ким та коли подавались підроблені документи в т. ч. і рішення суду для вказаних реєстраційних дій?»

ВАРТО ЗАЗНАЧИТИ, що Міністерством юстиції України, в рамках розгляду скарг законних учасників Кооперативу на неправомірні реєстраційні дії реєстратора Товкайло У.В. проведено виїзну перевірку місцезнаходження реєстратора, за її результатом виявлено, що ні самого комунального підприємства «Реєстрацію Плюс» ні Товкайло У.В. за вказаною адресою не існує.

Важливо відмітити, що відповідно до аналізу наказів з Мін’юсту за розглядами скарг законних учасників Кооперативу, у жодному з них чи висновків до них не стверджується законність проведення реєстраційних дій державним реєстратором Товкайло У.В. та відповідно законність перебування «нових» керівників в органах управління Кооперативом.

Відмовляючи в задоволенні скарг законних власників на вказані реєстраційні дії неіснуючого реєстратора, Мін’юст посилається лише на формальності, яких нібито не було дотримано скаржниками на час подачі таких скарг.

Причинами відмови Мін’юсту вказує, до прикладу – відсутність порушення прав скаржника, додані не всі завірені документи, не підписані документи тощо.

Нам відомо, що особи, які причетні до проведення незаконних реєстраційних дій намагаються ввести в оману населення села, правоохоронців та членів кооперативу, прикриваючи свої неправомірні дії з наявними ознаками злочину замовчуючи реальний зміст наказів Мін’юст, у яких відсутні згадки про правомірність дії реєстратора.

Бізнес Варта

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

# Геннадий 19.08.2020, 05:39
В первую очередь захватят земли возле Киева и больших городов, потом доберутся и к нам, в глубинку.