b_385_225_16777215_0_0_images_news_2020_sby.jpg

Уже майже рік в Україні триває «Велике будівництво». І як будь-який інфраструктурний проєкт він неминуче тягне за собою кримінальні справи за фактами хабарів, «відкатів» або розкрадання бюджетних коштів.

У Службі безпеки України «Слово і діло» повідомили, що ведуть одне об'єднане провадження за фактами заволодіння коштами на «Великому будівництві»: розслідування ведеться за ч. 3 ст. 15 (замах на кримінальний злочин), ч. 5 ст. 191 (розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою), ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо великих розмірах або організованою групою), ч. 5 ст. 27 (співучасть), ч. 4 ст. 110-2 (фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни влади) Кримінального кодексу.

У листопаді минулого року СБУ викрила кількох чиновників, які вимагали хабарі. Третього листопада в Закарпатській області правоохоронці затримали заступника голови облради і одного з керівників обласного управління Державної архітектурно-будівельної інспекції. Чиновники вимагали гроші у переможця в тендері на будівництво культурного центру в рамках «Великого будівництва». За більш ніж 500 тисяч гривень вони «гарантували» підряднику не створювати штучних перешкод під час проведення робіт.

12 листопада на вимаганні хабаря в розмірі 630 тисяч гривень попався мер міста Остер на Чернігівщині. За ці гроші чиновник обіцяв «вирішити питання» про укладення договору на проведення капітального ремонту спортивного комплексу.

У грудні СБУ затримала керівництво ДАБІ в Тернопільській області. Голова управління й інспектор будівельного нагляду систематично отримували хабарі від представників будівельного бізнесу за надання дозвільних документів.

Наприкінці листопада правоохоронці заявили, що запобігли розтраті 15 млн гривень бюджетних коштів під час ремонту доріг у Кіровоградській області.

У січні цього року від СБУ стало відомо, що в Хмельницькій області під час будівництва та ремонту доріг можливо незаконно видобували корисні копалини. За попередньою оцінкою, з родовища вивезли більше 8,5 тисяч тонн копалин вартістю 5 млн грн.

За всіма цими фактами поки що тільки триває досудове розслідування, до вироків ще справа не дійшла.

«Слово і діло»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!