b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Business_1506793.jpg

Збільшення обсягу поставок російського газу в Європу, який користується попитом, можливе тільки через українську газотранспортну систему.

Про це повідомляють "Ведомости".

На річних загальних зборах акціонерів голова правління "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що в першій половині 2018 року компанія експортувала до Європи 101,2 млрд куб м газу. Протягом останніх трьох років експорт у другому півріччі перевищував показники першого на 1,5-6,5 млрд куб. м. Таким чином, Газпром розраховує "перекачати" в європейські країни за підсумками 2018 року близько 205 млрд куб м газу.

"205,3 млрд куб. м - це максимальні річні контрактні кількості "Газпрому" абсолютно за всіма експортними контрактами в далеке зарубіжжя", - повідомив Міллер.

"Газпром" ретельно приховує будь-яку інформацію щодо своїх довгострокових контрактів. Ще чотири роки тому мотивом для цього було швидше збереження в таємниці обсягів "мінімального річного обсягу" (більш відомого як обсяг поставок за умовою "бери або плати").

Але, як повідомляється, з 2014 року щорічний експорт російського газу вже виріс на 32,6%.

Контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" був підписаний у 2009 році за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна.

Він розрахований на десять років - до 31 грудня 2019 року.

2 березня 2018 року голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що РФ ініціює розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК "Нафтогаз України" після рішення Cтокгольмського арбітражу не на свою користь.

"Газпром" веде будівництво двох нових газопроводів - "Північного потоку-2" (по дну Балтійського моря) і "Турецького потоку" (по дну Чорного моря).

Росіяни планують запустити транзит газу в Європу цими газопроводами до закінчення терміну дії контракту з "Нафтогазом".

Топ-менеджери російського монополіста неодноразово заявляли про намір або знизити транзит газу через територію України в країни ЄС (до 15 млрд куб м на рік) з 2020 року, або взагалі припинити його.

Як повідомлялося, Україна повинна залучити європейського партнера до управління своєю ГТС у 2018 році.

Для продовження транзиту газу на умовах стандартного довгострокового контракту Україна повинна підписати контракт з російським "Газпромом" і знайти партнера, який буде в цьому зацікавлений.

Нагадаємо, 28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Більш детально про те, чим закінчився спор між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

Джерело: https://www.epravda.com.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!