nato1.jpg

Україні вдалося обійти блокування Угорщиною участі в саміті НАТО і засідання відбудеться у Брюсселі спільно з Грузією. 

Про це заявив голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко в ефірі програми "Завтра", пише "Радіо Свобода".

"Завдяки взаємодії із союзниками з НАТО нам вдалося переступити через блок, який встановлює Угорщина... Варіант, який було визначено – це спільне засідання з Грузією якраз через 10 років після Бухарестського саміту, коли і Україні, і Грузії було обіцяно, що вони стануть членами НАТО", - зазначив він.

За словами Пристайка, обговорюватися буде питання, яким чином за цей час Україна і Грузія просунулися, що ще треба зробити і яка допомога альянсу може надійти обом країнам. 

Пристайко також припустив можливість блокування Угорщиною заяви засідання, але наголосив, що важливішою для України буде декларація саміту.

"Декларація саміту – це документ, за яким живе альянс від саміту до саміту. Буде також комюніке саміту, яке підписують усі члени альянсу. Це ті документи, де будуть зафіксовані всі необхідні для України речі", – уточнив голова представництва. 

Він наголосив, що "головною перемогою" буде підтримка альянсу у протистоянні з Росією.

"Також важливим буде зафіксувати досягнення, які є, та визначити шлях вперед. Нам потрібно розблокувати військово-технічне співробітництво. "Джавеліни" нам дуже допомогли, тому зараз ми говоримо із членами альянсу про те, що нам потрібна певна допомога: дещо ми готові купувати, а деякі технології нам потрібні для того, щоб армія стала сильнішою", – підсумував Пристайко. 

Нагадаємо, наприкінці червня Угорщина офіційно відмовилася від вето щодо проведення окремої зустрічі лідерів НАТО за участі українського президента Петра Порошенка, але і надалі блокує Комісію Україна-НАТО (КУН). 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Угорщини про блокування політичних зустрічей Комісії України-НАТО лишається чинним.

Водночас Сійярто підтвердив, що на цій зустрічі Угорщина знизила рівень вимог до України щодо закону про освіту - тепер йдеться не про скасування мовної норми, а про виконання двох пунктів рішення Венеціанської комісії. 

Згодом МЗС Угорщини направило лист генсеку НАТО, в якому йдеться про те, що прем’єр-міністр Віктор Орбан на саміті НАТО має намір голосувати проти будь-якого документа, який запропонують членам Альянсу до ухвалення за підсумками зустрічі з українським та грузинським лідерами.

Джерело: https://www.pravda.com.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!