1405935989_53ccd8c7f1ce3.jpeg

Після того як Верховна Рада проголосувала за закон “Про валюту і валютні операції”, питання про загальне декларування знову постало на порядку денному, повідомляє “Сегодня”.

Пункт 11 цього закону зобов’язує Кабінет міністрів і Нацбанк, зокрема, розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект про здійснення одноразового декларування активів фізичних осіб.

Правда, це завдання не самого найближчого майбутнього. Закон “Про валюту і валютні операції” набере чинності лише з 7 лютого 2019 року, а подати законопроект Кабмін і НБУ повинні протягом 6 місяців після набрання законом чинності, тобто приблизно до серпня 2019-го. Отже, якщо навіть він пройде всі належні процедури досить швидко (що малоймовірно, з урахуванням дискусійності питання), раніше 2020 року діяти не почне.

Читайте також: Кличко розповів, на що витратять доходи від підвищення тарифів

Про те, що в Україні може бути введене загальне декларування доходів громадян, говорять вже давно. Але приблизно стільки ж йдеться і про можливість введення “нульових декларацій” – тобто добровільної легалізації доходів, після якої декларант отримує “податкову” амністію і гарантію непереслідування за доходи, отримані “в тіні”.

Завдання у цих двох підходів одне: зменшити “тіньовий” сектор економіки, який, за оцінками МВФ, становить в Україні 44% ВВП, і наповнити бюджет за рахунок податків на “нововиявлені” доходи.

Крім того, інформацію про доходи та витрати громадян, які подали декларації, можна буде внести в бази даних і потім перевіряти, чи відповідають доходи декларанта його витратам. Таким чином в багатьох країнах світу виявляють корупціонерів і тих, хто не повністю вивів своє майно з “тіні”.

Джерело: https://news.finance.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!